Инициатива на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в  УМБАЛ -р Георги Странски”ЕАД град   Плевен във връзка с 25 май – Световния ден за борба със заболяванията  на щитовидната жлеза.

           Щитовидната жлеза е отговорна за протичането, регулацията и функцията на всички жизнени процеси в организма. Тя е от особена значимост за нормалния растеж, физическо и полово развитие, метаболизъм, интелект и др.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не знаят, че са болни, защото симптомите са много разнообразни и се преплитат със симптомите и на други заболявания.  Тиреоидните болести  при възрастните имат съществена  медицинска и социална  значимост, защото увеличават сърдечно-съдовия риск и са причина за ранни метаболитни и атеросклеротични усложнения, а от там и до загуба на трудоспособност в по-ранна възраст. Недостига на тиреоидни  хормони при децата причинява  непълноценно нервно-психическо развитие, а при жените в репродуктивна възраст –  менструални нарушения, стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на плода.

Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в „УМБАЛ -Д-р Георги Странски” ЕАД град  Плевен организира инициатива с безплатни прегледи на щитовидна жлеза за бременни и жени или жени, които планират бременност.

Консултациите ще се осъществяват от Доц. Катя Тодорова, дм, която е с голям клиничен опит по проблема,  и ще се проведат на 30 май /вторник/ 2023 година от 10:00 до 12:30 часа.

          Необходимо е предварително записване на тел: 064/886 642.

Поставянето на навременна диагноза и започване на съответното лечение ще помогне за предотвратяването на възможните усложнения, които дисфункцията на щитовидната жлеза в периконцепционния период би могла да причини.