Клиника по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ, отчете следните резултати от проведената кампания под мотото „Профилактиката има ключово значение“:

 1. Дни на открити врати „Подобряване на женското хормонално-репродуктивно здраве” , организирани и проведени в дните 20-23 март. Консултации са осъществени от доц. Анелия Томова дм и доц. Катя Тодорова дм. Бяха прегледани общо 26 жени, от които:
  – 7 жени с репродуктивни проблеми;
  – 3 жени със затлъстяване;
  – 3 жени с хипоталамична дисфункция;
  – 8 жени със заболявания на щитовидната жлеза;
  – 5 жени с метаболитен синдром и тиреоидна дисфункция.
 2. Дни на открити врати „Затлъстяване и мъжко репродуктивно здраве” , проведени в дните 10-12 април. Консултации са осъществени от проф. Филип Куманов дмн и доц. Катя Тодорова дм. Бяха прегледани общо 21 мъже, от които:
  – 5 мъже със затлъстяване и първичен стерилитет;
  – 7 мъже със затлъстяване и еректилна дисфункция;
  – 5 мъже със захарен диабет и еректилна дисфункция;
  – 4 мъже със затлъстяване и метаболитен синдром.
 3. Инициатива на Клиниката по ендокринология във връзка с 25 май – Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза, проведен на 30 май. Консултации са осъществени от доц. Катя Тодорова дм. Бяха прегледани общо 9 жени, включително с ултразвуково изследване, от които:
  – 5 жени с автоимунен тиреоидит на Хашимото;
  – 1 жена с подостър тиреоидит;
  – 3 жени с нодозна струма.

Всички участници, посетили дните на открити врати получиха високо компетентни консултации относно същността на тяхните заболявания и налични усложнения, индивидуални препоръки за промяна в начина на живот и хранене, рецепти с назначена терапия или с корекция на приеманата до момента терапия.