УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен

ЧЕТИРИ УСПЕШНИ ДОНОРСКИ СИТУАЦИИ СА РЕАЛИЗИРАНИ В УМБАЛ – ПЛЕВЕН

Четири са успешно осъществените донорски ситуации в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен от началото на годината, информира координаторът по донорство в лечебното заведение д-р Георги Димитров. Добрата организация създадена в Университетската болница със съдействието на изпълнителния директор д-р Наташа Манева е довела до успешната реализация на четири от общо петте случая на мозъчна смърт, като последния е бил отказан по медицински показания, обясни д-р Димитров.

Тази година се отчита ръст на случаите в Плевен. При  2-3 на година, към момента - повече от месец преди края на 2014 г. случаите са четири.

Последните две донорски ситуации са възникнали в рамките на седмица и успешният им завършек е дал шанс за трансплантация на 7 българи.

Д-р Георги Димитров подчерта изключителното значение на екипната работа на специалистите от различните лечебни заведения в тези ситуации.

Специалистът, който преди дни бе отличен с Награда за хуманизъм, подчерта изключително доброто отношение на близките на починалите към донорството. Българинът е благороден и има желание да помага, категоричен бе той. Много от тях искат да познават човека, получил шанс за живот благодарение на починалия им близък, но законодателството не позволява.

 

Според специалиста организирането на срещи между трансплантирани и хората дали съгласие за донорство би изиграло мотивираща роля за обществото.

 
You are here: Начало