УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен

АНДРЕЙ СЛАБАКОВ И ЕРНЕСТИНА ШИНОВА ВРЪЧИХА НАГРАДИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР И ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ - ПЛЕВЕН

Режисьорът Андрей Слабаков и актрисата Ернестина Шинова връчиха грамоти за хуманизъм на изпълнителния директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева и лекарите от Клиника по анестезиология – д-р Иво Стефанов и д-р Георги Димитров.

Наградите са присъдени от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Отличията се връчват за първи път в историята на международния форум и имат за цел да отдадат заслужено признание на лекари, показали хуманно отношение към пациентите. Носителите на наградата са определени след проучване на мнението на лекари и оценка на пациенти, обясни Андрей Слабаков, в качеството си на член на журито на международния фестивал.

„Почти божествена е вашата професия”, обърна се към лекарите Ернестина Шинова. „След пет години нашата дъщеря също ще се посвети на нея”, разкри актрисата. Пред събралите се лекари тя сподели, че за нея професията им е призвание. „Няма по-хуманна, по-благородна и по-близо до човека професия. Когато човек е най-сам и когато е  най-уплашен, гледа в очите на лекаря”, с вълнение подчерта актрисата.

От името на наградените благодарност изказа д-р Наташа Манева.

„За мен е чест и голямо удоволствие получаването на  наградата за хуманизъм”, подчерта д-р Манева. „Приемам я като награда за  изпълнена мисия. Медицината е  съзнание, любов и внимание. Тя е нещо повече от професия и кариера. Тя е призвание и хуманитарна мисия - моята мисия през всичките тези години, с дългите безсънни нощи, неравната борба с болестта, онова специално чувство при всеки спасен човешки живот и невероятното  удовлетворение от изкуството да лекуваш”.

Д-р Наташа Манева връчи благодарствени писма до директора на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми - г-н Илия Раев, председателя на БКЧ - Христо Григоров и ректора на Медицинския университет във Варна - проф. д-р Красимир Иванов.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда за първи път през 1965 година във Варна. Форумът е подкрепен от Световната здравна организация към ООН и от ЮНЕСКО.

След повече от 20 години прекъсване, по инициатива на Българския Червен кръст и Варненския медицински университет тази година Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е възобновен.

Възстановеното 15-то издание се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Фестивалът, проведен за последен път през 1991 г., се е ползвал с изключителен авторитет и интерес и е оценен с категория „А“, каквито са фестивалите в Кан и Венеция, разказа режисьорът Андрей Слабаков.

 

 

 
You are here: Начало