Безплатни прегледи по повод Международния ден на имунологията – 29 април, ще се проведат в Лабораторията по клинична имунология (във Втора клинична база) при УМБАЛ “Д-р Георги Странски” и в МЦ КИРМ “Св. Елисавета”.
Клиничният имунолог д-р Светла Блажева и д-р Надежда Радулова (специализант по клинична имунология) ще проведат консултациите в УМБАЛ “Д-р Георги Странски” на 28 април 2023 г., петък, от 8:30 до 12:00 ч. – след предварително записан час на телефон 064 / 886 741.
Прегледите в МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен, ще проведе в същия ден д-р Светла Блажева, от 14:30 до 17:30 ч. – след предварително записан час на телефон 064 / 804 790.
Консултация с имунолог е препоръчително да се проведе при често боледуване от вирусни, бактериални или гъбични инфекции. Повтарящите се вирусни инфекции, хроничните възпалителни заболявания и начинът на живот са едни от най-честите причини за нарушения в имунната система и понижената й способност да защити организма.
Оценката на състоянието на имунната система се извършва чрез изследвания на различни показатели, като получените резултати могат да насочат специалиста към правилния избор на терапия, пояснява д-р Блажева.
Имунолозите съветват всеки да изследва имунната си система на определен период от време така, както периодично се прави пълна кръвна картина.